Rousseau, Henri

Rousseau, Henri

Henri Julien Félix Rousseau, pe numele său întreg s-a născut la 21 mai 1844, în micuțul oraș francez Laval într-o familie modestă. Timp de aproape 50 de ani a lucrat ca ofițer vamal la periferia orașului, un post care i-a adus porecla "Le Douanier" (Vameșul). Un artist autodidact, Rousseau nu a putut să picteze “cu normă întreagă” până la pensionarea sa în 1893. În ciuda acestor circumstanțe nefavorabile, el a sperat să se alăture artiștilor rafinați ai Academiei Franceze. Ca pictor autodidact, Henri Rousseau a fost complet neinstruit în orice tehnică de artă convențională a vremii. Astfel a început să picteze cu adevărat pe la vârsta de 49 de ani, când s-a retras din slujbă. Nefiind un pictor prin definiție și având un parcurs profesional diferit de al celorlalți pictori contemporani cu el, operele sale au fost considerate fiind naive și primitive. Tehnica sa amatoristică și compozițiile neobișnuite au atras pe de o parte dezaprobarea criticilor contemporani, iar pe de alta parte a câștigat respectul și admirația artiștilor moderni precum Pablo Picasso și Wassily Kandinsky pentru descoperirea "noilor posibilități ale simplității".
Cele mai cunoscute tablouri ale sale prezintă scene din junglă, cu toate că nu a părăsit niciodată Franța sau nu a văzut o junglă. Inspirația lui pentru astfel de scene venea din cărțile ilustrate pentru copii și din grădinile botanice și zoologice ale Parisului.
Unele dintre cele mai cunoscute lucrări ale sale sunt: “Surprised!” sau "Tiger în a Tropical Storm" prima sa scena de junglă celebră realizată în 1891, “La Bohémienne endormie” (Țiganca adormită) realizată în 1897 și “Le lion ayant faim se jette sur l'antilope” o lucrare de mari dimensiuni a lui Henri Rousseau, care a fost creată și expusă în 1905 la Salon des Indépendants în apropierea lucrărilor unor tineri avangardiști de top printre care și Henri Matisse. La cinci ani distanță, în 1910, în aceeași locație a avut loc expoziția ultimei sale lucrări (“The Dream”).
In același an, în urma unei operații asupra unui picior cangrenat, Henry Rousseau moare pe data de 2 septembrie din cauza unui cheag de sânge. La înmormântare, i-au fost alături 7 prieteni apropiați: pictorii Paul Signac și Manuel Ortiz de Zárate, cuplul de artiști Robert Delaunay și Sonia Terk, sculptorul Brâncuși, proprietarul lui Rousseau Armand Queval și Guillaume Apollinaire care a scris și epitaful pe care Brâncuși l-a sculptat pe piatra sa funerară.

7 Articole

pe pagină
Setați descendent
Website © 2018 Printalio. Toate drepturile rezervate. Imaginile de pe acest website sunt protejate de drepturi de autor ce aparțin deținătorilor.