Redon, Odilon

Redon, Odilon

Bertrand-Jean Redon, pe numele său întreg, s-a născut la 20 aprilie 1840 într-o familie prosperă din Bordeaux, Franța. El este adesea recunoscut după numele de Odilon Redon, cu care și semnează de-altfel, nume derivat din prenumele mamei sale Odile. Odilon a fost un important pictor simbolist francez, litograf și gravor de o considerabilă sensibilitate și imaginație artistice.
Încă de la vârste fragede, talentul său pentru desen s-a făcut remarcat, câștigând la doar 10 ani un concurs de desen la școală. Condus de această pasiune, la vârsta de 15 ani își începe studiile în pictură, dar la insistențele tatălui său va încerca arhitectura. În 1857 Redon, nu reușește să treacă de examenul de admitere la Ecole des Beaux-Arts, iar planurile privind cariera de arhitect încep să se destrame.
La sfârșitul războiului prusac, s-a mutat la Paris, lucrând aproape exclusiv în cărbune și litografie.În anii 1890, a început să folosească pasteluri și uleiuri, care aveau să domine lucrările sale pentru tot restul vieții. De asemenea, Redon a arătat un interes deosebit pentru cultura și religia hindusă și budistă, iar reprezentarea lui Budha a început sa apară din ce în ce mai mult în lucrările sale. Este de remarcat faptul că în anul 1899 a fost angajat de Baronul Robert de Domecy să creeze 17 panouri decorative pentru sala de mese a Château de Domecy-sur-le-Vault lângă Sermizelles din Burgundia. Cu toate că el mai realizase artă decorativă pentru locuințe private și în trecut, aceste picturi realizate în 1900-1901 sunt cu totul deosebite deoarece marchează punctul de tranziție de la arta decorativă către arta abstractă.
Un alt aspect remarcant al carierei sale îl reprezintă primirea distincției “Legiunea de Onoare” în 1903. La câțiva ani distanță în 1913, a fost publicat de către André Mellerio un catalog de gravuri și litografii, iar în același an Redon a susținut prima sa reprezentație publică de mare anvergură la New York Armory Show, aceste evenimente marcând rampa sa de lansare către succes.

15 Articole

pe pagină
Setați descendent
Website © 2018 Printalio. Toate drepturile rezervate. Imaginile de pe acest website sunt protejate de drepturi de autor ce aparțin deținătorilor.