Poiteau, Pierre Antoine

Pierre Antoine Poiteau (23 Martie 1766 – 27 Februarie 1854), a fost grădinar, botanist și artist botanic francez.
Poiteau este fiul unei familii modeste, tatăl lui era sărac și nu știa să scrie sau să citească. La doar 20 de ani, el a devenit grădinar șef la o mânăstire din apropierea casei sale. Nemulțumit, a preferat să-și încerce șansa în Paris. Inițial și-a oferit serviciile grădinarilor parizieni și florarilor. Curând după aceea, în 1790, el a fost numit de André Thouin "Jardinier garçon", la Muzeul Național de Istorie Naturală din Paris. Acolo, el a studiat arta picturii cu artistul muzeului Gérard van Spaendonck, dar principala lui influență este Redouté. Doi ani mai târziu, Poiteau devine directorul Școlii Botanice din Paris, iar după aceea, în 1793 Daubenton l-a ales pe el pentru a înființa o școală de botanică și o grădină în Bergeac.
A plecat să colecteze de plante în Santo Domingo și Haiti, unde l-a întâlnit și s-a împrietenit cu Pierre Jean Francois Turpin, care era stabilit acolo cu armata franceză. Prietenia lor a condus și la o colaborare artistică, în urma căreia au luat naștere ilustrații pentru unele dintre cele mai elaborate publicații botanice ale acelei perioade. Poiteau l-a învățat pe Turpin despre plante și Turpin l-a învățat pe Poiteau despre ilustrație. El a adus înapoi în Franța, șase sute de pachete de semințe și 1.200 de specii, toate numite și clasificate de el.
După aceea, în 1807, a colaborat cu Turpin la "Histoire des Arbres Fruitiers", dar a continuat activitatea pe cont propriu între 1837-1847 la lucrarea "Pomologie Française" care este considerată cel mai bun exemplu de artă pomologică creat vreodată. În 1829, el a fondat prima revistă franceză de horticultură, "Revue horticole".

21 Articole

pe pagină
Setați descendent
Website © 2018 Printalio. Toate drepturile rezervate. Imaginile de pe acest website sunt protejate de drepturi de autor ce aparțin deținătorilor.