Monet, Claude

Monet, Claude

Născut la 14 Noiembrie 1840, Oscar-Claude Monet pe numele său întreg, a fost autorul lucrării intitulată "Impression, soleil levant" (Impresie, răsărit de soare), titlul care avea să creeze termenul de “Impresionism”.Chiar dacă tatăl său își dorea ca tânărul Claude să-i fie ajutor în afacerea de familie pe care o aveau, el și-a dorit cu încăpățânare să devină artist. Astfel, la 1 Aprilie 1851 merge la școala secundară de arte din Le Havre, iar în scurt timp a început să fie cunoscut în acea zonă pentru caricaturile sale în cărbune vândute pentru 10-20 de franci.
În jurul anului 1856, pe plajele din Normandia, el îl întâlnește pe artistul Eugène Boudin, care avea să-i devină mentor în următorii ani. Acesta l-a învățat să folosească culorile în ulei și de asemenea, l-a învățat tehnica de pictură "en plein air" (pictura în aer liber).
Dezamăgit de arta tradițională predată la școlile de profil, în 1862, Monet a devenit student al lui Charles Gleyre la Paris, unde i-a cunoscut pe Pierre-Auguste Renoir, Frédéric Bazille și Alfred Sisley. Împreună, au împărtășit noi abordări ale artei, pictând efectele luminii în aer liber, folosind culori sparte și tușe rapide, în ceea ce mai târziu a devenit cunoscut sub numele de impresionism.
Un lider printre impresioniști, Monet a jucat un rol esențial în atragerea principalilor artiști ai vremii și în construcția unui nou curent artistic puternic. Astfel în cea de-a doua parte a anului 1873 alături de Pierre-Auguste Renoir, Camille Pissarro și Alfred Sisley au organizat "Société anonyme des artistes peintres, sculpteurs et graveurs" (Societatea Anonimă a Artiștilor Plastici, Sculptorilor și Gravorilor) pentru a-și expune creațiile de artă în mod independent, iar la expoziția din 1874 Monet a prezentat și opera ce avea să dea numele curentului.
Pe lângă aceasta el este recunoscut pentru lucrări precum: "Woman with a Parasol (Femeie cu umbrelă)", "The Japanese Footbridge (Podețul japonez)" sau "Ships Riding on the Seine at Rouen (Vapoare pe Sena la Rouen)".
Claude Monet moare la vârsta de 86 de ani, pe data de 5 decembrie 1926.

12 Articole

pe pagină
Setați descendent
Website © 2018 Printalio. Toate drepturile rezervate. Imaginile de pe acest website sunt protejate de drepturi de autor ce aparțin deținătorilor.