Marc, Franz

Marc, Franz

Născut la 8 februarie 1880 în München, Germania, Franz Marc a fost un important pictor german recunoscut pe de o parte pentru misticismul intens al picturilor sale care reprezentau de obicei animale și pe de altă parte, datorită calității sale de membru fondator, alături de pictorul rus Wassily Kandinsky, al mișcării "Der Blaue Reiter" (Călărețul albastru), o asociație a artiștilor expresioniști germani.
Marc privea lumea naturală ca pe un antidot al vieții moderne, de care se simțea din ce în ce mai înstrăinat. Natura și animalele erau mai mult decât plăcute pentru el, ele erau spirituale și un mijloc de relocare a ceea ce fusese pierdut în epoca modernă.
Culoarea era extrem de importantă pentru Marc. Nu numai că a înțeles potențialul culorii de a afecta starea, ci chiar a dezvoltat o teorie specifică a simbolismului culorii. Teoria lui asociază  albastrul cu masculinul, galbenul cu femininul, și roșu cu lumea fizică - adesea violentă.
Lucrarea lui Marc, ca întreg, întruchipează neliniștea intensă a Europei de la începutul secolului al XX-lea, în timp ce oamenii se luptau cu o lume urbană în rapidă schimbare și care se afla în prag de război.
În 1914 Franz Marc s-a alăturat armatei germane, iar doi ani mai târziu la 4 Martie 1916 în apropiere de Verdun, Franța, piere pe frontul de luptă.

8 Articole

pe pagină
Setați descendent
Website © 2018 Printalio. Toate drepturile rezervate. Imaginile de pe acest website sunt protejate de drepturi de autor ce aparțin deținătorilor.