Haeckel, Ernst

Haeckel, Ernst

Ernst Heinrich Philip August Haeckel (16 februarie 1834 - 9 august 1919) a fost un biolog german, naturalist, filosof, medic, profesor, biolog marin și artist care a descoperit, descris și denumit mii de noi specii. A descris, de asemenea, un arbore genealogic referitor la toate formele de viață și a inventat mulți termeni în biologie. Unele dintre teoriile sau metodele lui au fost și sunt controversate. Totuși, anvergura omului de știința și influența sa ca artist sunt de necontestat.
Colecția sa de planșe strânse sub denumirea "Kunstformen der Natur "(Forme ale artei în natură) reprezintă nu doar o carte ilustrativă, ci și un rezumat al viziunii sale despre lume. Publicată inițial în seturi de zece între anii 1899 și 1904 și ca volum complet în 1904, ea cuprinde 100 de amprente ale diferitelor organisme, dintre care multe au fost descrise pentru prima dată de Haeckel însuși. Pe parcursul carierei sale, peste 1000 de gravuri au fost produse pe baza schițelor și acuarelelor lui Haeckel. Multe dintre cele mai bune dintre acestea au fost alese pentru tomul „Forme ale artei în natură” transpuse din schițe în litografii de Adolf Giltsch. Temele imperative ale planșelor Kunstformen sunt simetria și organizarea, aspecte centrale ale monismului lui Haeckel. Subiecții au fost selectați pentru a întruchipa organizarea, de la spiralele de amoniți la simetriile perfecte ale meduzelor și microorganismelor, în timp ce imaginile care compun fiecare placă sunt aranjate pentru un impact vizual maxim.
Lucrarea „Forme ale artei în natură” a jucat un rol în dezvoltarea artei, arhitecturii și designului de la începutul secolului al XX-lea, înlăturând decalajul dintre știință și artă. În special, mulți artiști asociați cu mișcarea Art Nouveau au fost influențați de imaginile lui Haeckel. Un exemplu proeminent este clădirea Bursei de Mărfuri din Amsterdam proiectat de Hendrik Petrus Berlage, care a fost inspirat în parte de ilustrațiile din lucrarea lui Haeckel.

Articolele 1-24 din 69

Pagină
pe pagină
Setați descendent
Website © 2018 Printalio. Toate drepturile rezervate. Imaginile de pe acest website sunt protejate de drepturi de autor ce aparțin deținătorilor.