Gris, Juan

Gris, Juan

Născut la 23 martie 1887 în Madrid, pictorul și ilustratorul Juan Gris, a fost un reprezentant de seamă al cubismului secolului al XX-lea.
După ce a studiat matematică, fizică, ingineria și proiectarea mecanică la "Escuela de Artes y Manufacturas" din Madrid în perioada 1902-1904, a început o carieră de ilustrator profesionist.
În anul 1906, Juan Gris părăsește Spania și se stabilește la Paris, unde se întâlnește cu un alt artist spaniol talentat, Pablo Picasso. În primii săi ani în acest loc execută desene umoristice și caricaturi pentru reviste ilustrate. Puternic influențat de picturile lui Picasso și Georges Braque, creatorii cubismului, Gris a început să picteze serios în anul 1910 (când a renunțat să mai lucreze pe poziția de caricaturist satiric), dezvoltând din acest moment un stil cubist personal. Gris se îndreaptă curând spre cubismul sintetic, un stil marcat de o utilizare mai extinsă a culorilor și adăugarea de colaje și alte materiale. Lucrările sale se caracterizează prin compoziții geometrice riguroase, în care obiectele fragmentate și planurile ascuțite sunt articulate cu o claritate maximă. Fiind un mai bun teoretician decât Picasso sau Braque, Gris și-a sistematizat descoperirile, făcând intuițiile lor inteligibile, ajutând în consecință, la răspândirea stilului cubist.

6 Articole

pe pagină
Setați descendent
Website © 2018 Printalio. Toate drepturile rezervate. Imaginile de pe acest website sunt protejate de drepturi de autor ce aparțin deținătorilor.