Gauguin, Paul

Gauguin, Paul

S-a născut pe 7 iunie 1848 în Paris, Franța și a murit pe 9 mai 1903 în Atuona, Franța.
El a trăit în perioada postimpresionistă, lucrările sale fiind influențate de artiștii avangardiști ai vremii precum Matisse. În anul 1871 este angajat ca funcționar la o agenție de bursă cu ajutorul tutorelui său, Gustave Arosa. La 26 de ani acesta se înscrie la „Academia Colarossi” și învață pictura după model. În acel an merge la prima expoziție a impresioniștilor și încântat, cumpără tablouri realizate în acest stil. La doar un an distanță, în 1875 tânărul artist își expune primul tablou intitulat „Peisaj la Viroflay”. Începând cu anul 1883, Gauguin se concentreaza doar pe pictură, renunță la lumea afacerilor iar familia nu mai are o mare importanță pentru el. Din acest moment viața lui de artist ia avânt. Acesta împreună cu pictorul Émile Bernard elaborează regulile sintetismului (planuri de culori de aceeasi nuanță, reliefate prin contururi ferme), iar pictura ”Viziune după predică” marchează debutul sintetismului. În anul 1888, îi este organizată prima expoziție personală de către galeria pariziană „Boussod et Valadon”, iar Paul Gauguin este văzut ca maestru al simbolismului.
O altă capodoperă a operei sale o reprezintă tabloul „De unde venim? Ce suntem? Încotro ne îndreptam?” pictat în anul 1897. În această compoziție de aproape patru metri se poate observa caracterul unei picturi murale. Gauguin adună toate ideile din repertoriul său și le pune în evidență cu mai multă vigoare față de tot ceea ce pictase până atunci.

17 Articole

pe pagină
Setați descendent
Website © 2018 Printalio. Toate drepturile rezervate. Imaginile de pe acest website sunt protejate de drepturi de autor ce aparțin deținătorilor.