Manet, Edouard

Manet, Edouard

Considerat unul dintre cei mai mari artiști ai tuturor vremurilor, Manet a fost o figură importantă a picturii franceze. Născut în 1832 la Paris într-un mediu social select, el se remarcă printr-un stil diferit, fiind unul dintre primii artiști ai secolului al XIX- lea care a ales să picteze elementele vieții moderne. Astfel devenind un personaj marcant al trecerii de la Realism către Impresionism.
Ca orice deschizător de drumuri, el a întâmpinat rezistență din partea contemporanilor săi, trezind mari controverse încă de la primele sale lucrări importante ("Le déjeuner sur l'herbe" și "Olympia", ambele prezentate în 1863). Chiar și așa, acestea sunt considerate astăzi ca fiind lucrările de cotitură care au marcat începutul Artei Moderne.
În același spirit al evoluției nici formarea sa profesională nu a urmat traseul formal și de așteptat al vremii. Astfel, el refuză să se înscrie la celebra "École des Beaux-Arts", alegând în locul acesteia școala lui Thomas Couture. Cu o prezență care emana eleganță, Edouard Manet frecventa adeseori locuri publice precum cafenelele sau parcurile și participa la concertele considerate la modă în acea perioadă pentru a-și găsi inspirația de care avea nevoie pentru tablourile sale.
Deși refuzat de Salonul din Paris, controversata operă "Olympia", atrage interesul mai multor pictori care aveau să devină simbolurile impresionismului de mai târziu. Printre aceștia se numără Claude Monet, Edgar Degas și Auguste Renoir.
Chiar dacă lupta sa de a se afirma ca un mare pictor în acele vremuri a fost pe alocuri înăbușită de criticile celor din jur, Manet a învins și și-a câștigat locul printre cei mai renumiți artiști.
Edouard Manet se stinge din viață la doar 51 de ani pe data de 30 aprilie 1883.

10 Articole

pe pagină
Setați descendent
Website © 2018 Printalio. Toate drepturile rezervate. Imaginile de pe acest website sunt protejate de drepturi de autor ce aparțin deținătorilor.